Prosta propozycja z ziemniaków, pieczarek i mozzarelli. Całość posypana parmezanem i zapieczona w piekarniku.

Jest to kolejna ziemniaczana propozycja biorąca udział w akcji „Ziemniaki czy kartofle?” (www.ziemniakiczykartofle.com.pl).

Składniki:

  • 3 bardzo duże ziemniaki
  • 150 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 kula mozzarelli (125 g)
  • ok. 25 g drobno startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek (do posypania)

Wykonanie

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą lekko miękkie, ale nie rozpadające się. Cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim najpierw cebulę i wyciśnięty czosnek, a następnie dodaj pieczarki. Smaż, aż pieczarki wyraźnie zmniejszą objętość. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Przestudzone ziemniaki przekrój na pół i wyjmij miąższ przy pomocy małej łyżeczki. W ziemniakach powinna pozostać tylko cienka warstwa wokół skórki. Odłóż połowę miąższu ziemniaków (użyjemy tylko połowy).
Ziemniaki ubij ugniatarką razem z masłem. Dodaj rozkruszoną mozzarellę oraz przygotowane pieczarki z cebulą.
Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Wydrążone ziemniaki nadziewaj przygotowanym farszem i posyp parmezanem. Zapiekaj w formie żaroodpornej wysmarowanej olejem. Piecz ok. 20-25 minut w temp. 200°C. Po upieczeniu posyp posiekanym szczypiorkiem.

Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
www.ziemniakiczykartofle.com.pl