Bardzo proste do przygotowania, charakterystycznie nacinane kartofle, podpieczone z oscypkiem i podane z żurawiną. Tak przygotowane kartofle świetnie sprawdzą się na spotkaniu z przyjaciółmi czy na rodzinnym obiedzie.

Składniki pączków:

  • 6-8 sztuk dużych kartofli (lub po jednym na jedną osobę)
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • ząbek czosnku – przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz – po około pół łyżeczki
  • pół łyżeczki tymianku
  • 60-80 g tartego drobno oscypka (około 10 g na jednego kartofla)
  • żurawina lub borówka do podania

Wykonanie:

Kartofle porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi. Natnij kartofle w cienkie plasterki – uważaj, aby nie przekroić ich do końca, bo się rozpadną (aby sobie pomóc, możesz ułożyć z dwóch stron kartofla łyżki o grubszych trzonkach, wtedy kartofla natniesz tylko do wysokości łyżek).Ułóż kartofle w naczyniu żaroodpornym (dno lekko posmaruj olejem).

Masło zmieszaj z czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem – za pomocą pędzelka silikonowego posmaruj kartofle doprawionym masłem. Formę z kartoflami przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz je w 220 st. C przez godzinę (jeśli kartofle są bardzo duże, to możesz piec je trochę dłużej). Po godzinie kartofle odsłoń, posyp tartym oscypkiem i podpiecz przez kolejne 15 minut. Podawaj kartofle na gorąco razem z dodatkiem żurawiny lub borówki.